Πολλές επιχειρήσεις ήταν από τις πρώτες που αποκτήσαν την δική τους ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Μπήκανε νωρίς τον κόσμο του διαδικτύου και βρίσκονται εκεί μέχρι και σήμερα..

Πόσο σωστά όμως προβάλλονται με τα σημερινά δεδομένα?

Μια ιστοσελίδα παλιάς κατασκευής είναι λογικό να μην έχει τις δυνατότητες του σήμερα… Είναι κομμάτι της τεχνολογίας που όπως όλοι ξέρουμε προχωράει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς!

Οι παλιές ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, όσο “cool” και αν ήταν στην εποχή τους, σήμερα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα νέα καλοσχεδιασμένα site και eshop.

Ας πιάσουμε το πρώτο και κυριότερο πλέον θέμα… Είναι responsive? mashable-responsive-design

Το responsive web design είναι ένας σχετικά καινούριος όρος. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε από τον Ethan Marcotte στο άρθρο του με τίτλο “Responsive Web Design”.

Στα ελληνικά, η λέξη responsive σημαίνει ανταπόκριση, απάντηση, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η τεχνική αυτή βασίζεται στην ανίχνευση κάποιων μεταβλητών και με βάση τις τιμές τους υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση.

Στο web, θα ορίζαμε το responsive web design ως τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής ιστοσελίδων οι οποίες ανιχνεύουν διάφορες μεταβλητές από το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον και ανταποκρίνονται ανάλογα προς τον επισκέπτη.

Στόχος είναι η δημιουργία μίας «έξυπνης» ιστοσελίδας η όποια θα προσαρμόζει το μέγεθος και τα βασικά χαρακτηριστικά της (μενού, εικόνες, κείμενο) ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης της συσκευής του χρήστη!

Άρα λοιπόν καταλήγουμε πως αν μια ιστοσελίδα δεν είναι responsive, οι περισσότεροι επισκέπτες μας οι οποίοι θα την βλέπουν από το κινητό, το tablet ή ακόμα και από ένα μικρό notebook, πολύ απλά δεν θα μπορούν να ενημερωθούν σωστά!

Γιατί λοιπόν να αναβαθμίσουμε την ιστοσελίδα μας σε responsive?

  • Το πιο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε μια ιστοσελίδα η οποία συμπεριφέρεται σαν 2 σε 1. Μπορούμε να επισκεφθούμε μια ιστοσελίδα χωρίς πρόβλημα είτε από έναν προσωπικό υπολογιστή είτε από μια κινητή συσκευή έχοντας την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης.
  • Analytics: Μπορούμε να έχουμε μια πλήρη αναφορά των επισκέψεων της ιστοσελίδας μας για διαφορετικού είδους συσκευές.
  • Σύνδεσμοι: Κοινοί σύνδεσμοι (links) που έχουμε στην ιστοσελίδα ανεξάρτητα από το είδος της συσκευής.
  • SEO: Ένα url συμπεριλαμβάνει όλα τα links που θέλουμε να έχουμε.
  • Μεγαλύτερη ευκολία στη συντήρηση και μείωση των σφαλμάτων. Είναι καλύτερα να συντηρείς μία ιστοσελίδα, παρά τρεις (μία για προσωπικό υπολογιστή, μία για tablet και μία για κινητό τηλέφωνο).
  • Μείωση του χρόνου σχεδίασης της δομής της ιστοσελίδας για όσον αφορά διαφορετικές συσκευές.

responsive-web-design-3

Η τεχνική του responsive web design πλέον αρχίζει και χρησιμοποιείται ευρέως, διότι είναι μια οικονομική λύση για αυτούς που θέλουν η ιστοσελίδα τους να είναι συμβατή σε κάθε browser και σε κάθε συσκευή. Έτσι, μπορούμε να αυξήσουμε τις επισκέψεις της σελίδας μας, αλλά και την εμπειρία πλοήγησης των επισκεπτών μας.

Όμως, δεν είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή. Σίγουρα αποτελεί τη λύση πολλές φορές, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Η χρήση του καμιά φορά μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα και τότε καλύτερο είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνική.

Γενικότερα, η σχεδίαση μιας ιστοσελίδας η οποία βασίζεται στην τεχνική του responsive web design δεν είναι εύκολη. Οι designers και οι developers θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά HTML, CSS και Javascript και φυσικά να έχουν πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τους ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τέλος, το responsive web design είναι μια κυρίαρχη τάση στο χώρο της σχεδίασης και κατασκευής ιστοσελίδων και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο.

 

Αναβαθμίστε σήμερα την ιστοσελίδα σας και κάντε άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην σύγχρονη τεχνολογία!

Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

 

Supportscreen tag